مراسم اختتامیه کنگره بین المللی سربداران با حضور اندشمندان و محققان داخلی و خارجی،محمد علی نجفی کارگردان و افسانه بایگان از هنرپیشگان سریال سربدارن، با قرائت بیانیه پایانی جمعه ۲۷آذرماه برگزار شد.

در ابتدای این مراسم  دکتر جواد حدادنیا ضمن خوش آمدگویی به حضار و مسئولین گفت: دو سال پیش بود که گروهی از نخبگان دیار سربداران به فکر برگزاری پروژه ای افتادند تا به بازنمایی افتخار تاریخی این خطه یعنی نهضت سربداران بپردازد و در این سال ها همه مسئولین، محققین و تلاشگران عرصه فرهنگ و رسانه قلم فرسایی کردند و ورود یافتند تا تمام اتفاقات هفتصد سال پیش را به رشته تحریر در بیاورند.

دبیر کنگره ضمن اعلام داشتن ۱۲ سخنران ویژه خارجی در ۲ روز برگزاری کنگره، گفت: در این میان گروهی از بزرگان شهرستان در حوزه اجرای این همایش در قالب شورای سیاستگذاری کنگره یکدل و یکصدا از ابتدای شکل گیری این برنامه با تلاش و همت فراوان و علی رغم مشکلات و سختی های متعددی که در مسیر بود مردانه و با تحمل تمام این سختی ها و مرارت ها و به امید برافراشته نگاه داشتن پرچم پرافتخار آزادگی و آزاد منشی مردم این پهنه خواستند نام سبزوار سرفراز با کنگره سربداران در تاریخ ماندگار شود، که قدردان زحمات این عزیزان و بزرگواران هستیم.

دکتر حدادنیا سپس ضمن قدردانی از ستاد اجرایی کنگره و تمامی دست اندرکاران این کنگره، گفت: بی شک برگزاری چنین برنامه بزرگی در سطح بین المللی نیازمند همیاری و همکاری افراد زیادی بود که خوشبختانه دانشگاه با داشتن نیروهای فکری و اجرایی کارآمد و استفاده از این پتانسیل توانست کنگره بزرگ سربداران را در سطح مطلوبی برگزار کند، به صورتی که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نقل قولی برگزاری این کنگره را در سطحی بالاتر از سطح کشوری خوانده است.

در ادامه برنامه و با حضور اعضای شورای سیاستگذاری کنگره از هنرمندانی که در عرصه تاریخ و هنر سربداران دست به آفرینش آثار هنری زده بودند، استاد حسین ماستیانی، خالق مجسمه هفت پیکر، استاد حسین خسروجردی نویسنده کتاب تگرگ تاتار و استاد حسین کارگری نویسنده و کارگردان آیین اسب چوبی تقدیر و تجلیل به عمل آمد.

پس از آن دکتر سید نوراله رضوی دبیر هنری کنگره قطع نامه پایانی کنگره بین المللی سربداران را برای حضار قرائت کرد.

در این قطعنامه آمده است:

شرکت کنندگان محقق و دانشمند در کنگره مصرّند تا نشان عالی سربداران که به وجه شایسته طراحی شده است، ضمن حفظ و ثبت ملی آن به نام دانشگاه حکیم سبزواری همه ساله به اندیشمندان و آزادگان و نیز بزرگانی که در توسعه این خطّه همت می گمارند توسط دانشگاه حکیم سبزواری اعطا شود.
شرکت کنندگان ضمن تقدیر ویژه از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین استقبال از پیشنهاد هدفمند و ارزشمند ایشان مبنی بر ایجاد جایگاهی خاص برای جایزه ملی سربداران، مصرّانه خواستارشدند تا ضمن اجرایی شدن این مهم، جایزه ویژه همه ساله به محققان، اندیشمندان و آزادیخواهان میهن عزیز اسلامی تقدیم شود.
درادامه این قطعنامه آمده است : فراز و فرود تحولات منطقه ایجاب می نماید که توجه جدی و دائمی به فرهنگ مقاومت به عمل آید از این رو محققان، پژوهشگران، اصحاب قلم و مردم خطّه سربداران از شورای عالی انقلاب فرهنگی درخواست می نمایند، به طریق ممکن نسبت به نام گذاری روزی در تقویم کشور جمهوری اسلامی ایران به نام ‘ نهضت سربداران’ اقدام و اهتمام نمایند.
در این قطعنامه آمده است :شرکت کنندگان در کنگره، اتفاق نظر دارند خیزش بزرگ مردمی نهضت سربداران باید از جنبه های مختلف مورد کالبد شکافی قرار گیرد و اثرات ارزشمند و البته آسیب های فراروی آن را با ایجاد نهادی فراخور و بین المللی به صورت هدفمند و دایمی مورد عنایت قرار گیرد .

همچنین در این قطعنامه شرکت کنندگان کنگره به وزارت آموزش و پرورش پیشنهاد دادند که در نگارش کتاب های درسی، معرفی و بررسی جایگاه نهضت سربداران به نحو شایسته مدنظر قرار گیرد.
همچنین در قطعنامه مزبور شرکت کنندگان در این کنگره از شوراها و شهرداری های کلان شهر های کشور بویژه تهران بزرگ خواستند نسبت به نام گذاری مکان مناسبی در تهران با نام ‘سربداران’ اقدام نمایند.
شرکت کنندگان در کنگره از متولیان فرهنگ و هنر کشور، به ویژه از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در خواست کردند به ضرورت ‘ فرآیند موزه ای شدن نهضت سربداران’ نسبت به ایجاد جایگاهی ویژه تحت عنوان شهر موزه سربداران مشتمل بر حوزه های مختلف آیینی ، علمی و همچنین توریسم اهتمام ورزیده و اقدام جدی و عملی نموده و با اختصاص بودجه در برنامه های میان مدت و دراز مدت آن سازمان برای تحقق این پیشنهاد که موجب شکوفایی بخشی ارزشمند از تاریخ ملت ایران و جهان می گردد، مساعدت و عنایت لازم مبذول دارند.
شرکت کنندگان در کنگره همچنین تقدیر و تشکر خود را از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، و دست اندرکاران سریال نهضت سربداران که موجب روشنگری بخشی از این نهضت در عصر حاضر و آگاهی ملت ایران گردید، تقدیر کردند و تقاضا کردند عنایت ویژه و اقدامات شایسته برای ایجاد شبکه صدا وسیمای سربداران در شهرستان سبزوار مبذول دارند.
به سازمان میراث فرهنگی و وزارت راه، مسکن و شهرسازی هم پیشنهاد دادند با طراحی و ایجاد نمادی مناسب، در مسیر جاده بین المللی تهران ـ مشهد و بالعکس، و نیز درج عنوان ‘ورود به حوزه ی قیام و نهضت تاریخی سربداران’ اهتمام جدی به عمل آورند.
در بیانیه مزبور محققان، پژوهشگران، اصحاب قلم و میهمانان خارجی حاضر در کنگره بین المللی، صمیمانه ترین مراتب تقدیر و تشکر خود را از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان ریاست کنگره و ریاست دانشگاه حکیم سبزواری به عنوان دبیر کنگره، سازمان ها، ارگان ها، نهادها و حامیان این حرکت عظیم علمی و تحقیقاتی اعلام داشتند و ابراز امیدواری کردند ضمن تحقق خواسته های شرکت کنندگان در این کنگره به حکم مفاد این قطعنامه، در راه بازشناسی و تحقق هرچه تمامتر در حوزه فرهنگ، هنر و آیین ملت ایران و مردم سبزوار پس از این نیز از هیچ کوششی دریغ ننمایند.
شرکت کنندگان در این کنگره نیز از همّت دانشگاه حکیم سبزواری، دست اندرکاران ستادهای سیاست گذاری کنگره، کمیته های علمی، اجرایی، هنری، تشریفات و همه همکاران کنگره که فضایی علمی، امن برای حضور محققان پدید آوردند، صمیمانه تقدیر و سپاسگزاری کردند.

  

در ادامه این مراسم خالد کریم، استاد سنی مذهب دانشگاه اردن با بیان اینکه انقلاب اسلامی ایران مانند انقلاب های ساختگی غربی ها نیست، اظهارداشت: مردم ایران فرزندان انقلاب واقعی هستند که پیام اهل بیت را با خود همراه دارد.

خالد کریم با بیان: باید سر خود را بالا نگه دارید چرا که پرچم اهل بیت همراه این انقلاب است.

وی همچنین با این عنوان که من یک سنی هستم و  در نماز جمعه سبزوار شرکت کردم، خاطر نشان کرد :خوشحالم که می توانم پیام وحدت مسلمانان را به گوش مردم کشورم و جهانیان برسانم.امیدوارم پیام امام خمینی و امام خامنه ای، که همان پیام امام حسین است، بتوانیم حفظ کنیم.

این استاد دانشگاه اردن با ابراز خوشحالی از حضور در دانشگاه حکیم سبزواری ادامه داد: ای کاش من نیز در زمان اجداد شما بودم تا در برابر ظالمان مغول قیام کرده و در برابر ستمکاران می ایستادم.

در ادامه آیین اختتامیه کنگره سربداران استاد محمد علی نجفی، کارگردان سریال سربداران در سخنانی با تشکر از برگزار کنندگان این برنامه از دکتر شریعتی، کیهان رهگذار، نویسنده سناریو سریال و فرهاد فخرالدینی آهنگساز سریال سربداران به عنوان سه شخصیتی یاد کرد که نقش بزرگی در شکل گیری و ساخت این سریال تاریخی داشتند.

    

افسانه بایگان بازیگر سریال سربداران در سخنانی از برگزاری این کنگره قدردانی کرد و گفت: جای این کنگره در تاریخ معاصر ایران خالی بود.

سپس  از سه انشاء دانش آموزی برتر در موضوع سربداران تقدیر شد.

مراسم تجلیل از بازیگر و کارگردان سریال سربداران و اهداء نشان عالی سربداران به محمد علی نجفی کارگردان سریال سربداران از جمله برنامه های پایانی این اختتامی بود.