در پژوهش مشترک دکتر حسن ملوندی، عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه حکیم سبزواری و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار که در ژورنالی بین المللی منعکس شده است غلظت سم جیوه در ماهی Alosa spp  در طول سواحل جنوبی دریای خزر بررسی شد.

دکتر حسن ملوندی در شرح این پژوهش به روابط عمومی دانشگاه گفت:  مصرف ماهی به دلیل وجود امگا ۳، ویتامین هایی از قبیل  D ، B12 و نقش آن در بهبود بیماری ها توصیه شده است، اما در مقابل  به دلیل اینکه یکی از راه های اصلی ورود برخی از عناصر سمی به بدن، مصرف ماهی می باشد، مصرف گونه های آلوده توصیه نمی شود. بنابراین برای  استفاده از انواع ماهی ها تناقضات واضحی از جنبه فواید و مضرات آن وجود دارد. با توجه به اهمیت سلامت انسان، لازم است تا خطرهای احتمالی آلاینده ها از طریق مصرف ماهی به طور علمی و جامع مورد ارزیابی قرار گیرد.

عضو هیات علمی گروه محیط زیست دانشگاه حکیم سبزواری  افزود: بنابراین با توجه به اهمیت سلامت ماهی ها برای مصرف کنندگان و به ویژه افراد حساس( کودکان و زنان باردار)، در این تحقیق میزان غلظت عنصر سمی جیوه در بافت عضله ماهی Alosa spp.  در طول سواحل جنوبی دریای خزر، میزان جذب روزانه و هفتگی عنصر جیوه و همچنین میزان مجاز مصرف این گونه ماهی ها، ارزیابی خطرات سلامتی بالقوه (غذایی) برای انسان مورد بررسی قرار گرفته است.

گفتنی است نتایج حاصل از این پژوهش در مقاله تحت عنوان

“Evaluation of potential human health risk due to the exposure to mercury via fish consumption of Alosa spp. from the southern Caspian Sea”

در مجله معتبر  Marine Pollution Bulletin از انتشارات ELSEVIER  چاپ شده است. بر اساس رده‌بندی تامسون رویترز این مجله Q1  و با IF= 3.241   و جزء ۱۰ مجله برتر دنیا  در این زمینه تحقیقاتی می باشد.

لینک مقاله:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X19303030