دستگاه میکروطیف سنج رامان سوپررزولوشن دولیزری جهت بهره وری دانشجویان و پژوهشگران داخل و خارج از دانشگاه و همچنین افزایش توانمندی آزمایشگاه مرکزی دانشگاه حکیم سبزواری در ارائه خدمات به بخش پژوهش و صنایع مرتبط، نصب و راه اندازی شد.
دکتر حسن اله داغی رئیس آزمایشگاهی مرکزی ضمن اعلام این خبر افزود: با تلاش مجموعه آزمایشگاه مرکزی و همراهی هیأت رئیسه محترم دانشگاه این دستگاه با اعتبار بالغ بر بیست و پنج میلیارد ریال از محل اهدایی شرکت نفت (سفر استانی هیات دولت)، از شرکت تکسان مستقر در دهمین نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ایران ساخت خریداری شد. قیمت اصلی این دستگاه با تکنولوژی بالا حدود شصت میلیارد ریال بوده است که در این بین با پیگیری های همکاران محترم آزمایشگاه مرکزی جناب آقای هادی رامشینی هجده میلیارد ریال کمک هزینه از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سرکار خانم اله ادیبی یک میلیارد ریال کمک هزینه خرید از لبزنت دریافت شد. با توجه به مکاتبات با شرکت مبنی بر اینکه فرآیند خرید از سال قبل شروع شده بود، خوشبختانه افزایش پانزده میلیارد ریالی سال جدید دستگاه شامل حال دانشگاه نشد و علاوه بر آن شرکت متعهد شده است که در کنار این دستگاه، طیف سنج رومیزی با قابلیت اندازهگیری پراکندگی نوری از نمونه های پودری و لایه نازک را نیز برای دانشگاه، تا چندماه آینده فراهم کند.
در آزمایشهای طیف سنجی رامان بوسیله دستگاه خریداری شده، دو چشمه نوری مجزای لیزر با توان بالا و طول موج فرودی nm 532 و nm 785 به سطح نمونه ها برخورد و پراکندگیهای غیر الاستیک آن مورد مطالعه قرار میگیرد. طیفهای رامان هر مولکول، منحصربهفرد است؛ از این رو میتوان از آن مانند « اثر انگشت » در تشخیص ترکیبات مولکولی روی یک سطح، درون یک مایع یا در هوا استفاده کرد. طیفسنجی رامان برای طیف وسیعی از کاربردها از جمله شناسایی ساختار مولکولی، تأیید و بررسی خواص متفاوت مواد مختلف مورد استفاد قرار میگیرد. از آنجا که طیف سنجی رامان را میتوان به راحتی برای مطالعه گروههای شیمیایی در محیط آب به کار برد، استفاده از این تکنیک در مطالعه موجودات زنده از اهمیت خاصی برخوردار است. از دیگر کاربردهای این دستگاه میتوان به شناسایی مواد مخدر، انواع داروها، صنایع غذایی، باستان شناسی، فیزیک مواد و لایه های نازک نیز اشاره کرد.