کنگره ملی نکوداشت آیت الله ‘شیخ عباسعلی اسلامی’ خطیب و موسس مدارس تعلیمات اسلامی عصر شنبه طی مراسمی با قرائت پیام آیات عظام صافی گلپایگانی، مکار شیرازی و سبحانی در سبزوار برگزار شد.
آیت الله صافی گلپایگانی در پیامی به این کنگره گفت: آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی بنیانگذار جامعه تعلیمات اسلامی بود که برای فرهنگیان و اساتید حوزه و دانشگاه اسوه هستند. تاسیس ۱۸۰ مدرسه از یک انسان امری شگفت است. اینجانب از نزدیک آن عالم بزرگوار را میشناختم و به ایشان ارادت داشتم.
آیت االله ناصر مکارم شیرازی نیز در پیامی تصویری به این کنگره گفت: آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی با مدارس تعلیمات اسلامی به مقابله با حکومت پهلوی برخاست و تلاش زیادی برای مقابله با رژیم پهلوی داشت. برخی افراد اقدام آیت الله اسلامی را در تاسیس مدارس تعلیمات اسلامی در دوران خفقان بار پهلویها، دست زدن به کار بی ثمری می دانستند اما وی به تاسیس مدارس سالم ایمان داشت و می گفت وقتی اخلاص باشد، خداوند کمک می کند. مشکل جوانان از مدارس شروع می شود لذا آن مرحوم روی نقطه حساس که مدارس بود دست گذاشته بود. اصلاح جامعه را باید از مدارس شروع کنیم و در صورتی که در مدارس به سه موضوع برنامه، کتابها و معلمان توجه شود محصول خوبی حاصل می شود. آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی که ۱۲ بار به زندان رفت، به واسطه مبارزاتی که در منبر داشت و هم به واسطه کار تعلیمات اسلامی نهایت مقاومت را داشت که باید الگو گرفته شود.
آیت الله العظمی جعفر سبحانی نیز در پیامی به این کنگره نکوداشت، گفت: ملت ایران خدمات ارزنده مرد بزرگ آیت الله’ شیخ عباسعلی اسلامی را که از روحانیون پیشتاز مبارزه با حکومت پهلوی بود هرگز فراموش نخواهد کرد. او با هوشیاری و آگاهی از اوضاع زمان، پیوسته در محضر مراجع و علمای اسلام و در کنار جامعه متدین و مبارز ایران بود و آنی از حرکت و فعالیت و سازندگی باز نایستاد، با آنان هم پیمان بود و صمیمانه آنها را کمک می کرد. وی در انقلاب اسلامی ایران به رهبری حضرت امام خمینی(ره) از روحانیون پیشتاز بود و بارها در این راه زندان رفت. با این همه خدمت که این مرد خدوم انجام داد، وسایل ارتباط جمعی اوایل پیروزی انقلاب اسلامی حق او را ادا نکردند. اینجانب از تمامی دست اندرکاران و برگزارکنندگان این همایش که تقدیر و بزرگداشت علم، ایمان، تقوا وجهاد است تشکر و قدردانی می نمایم.
رئیس این کنگره که با حضور برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، نماینده مجلس خبرگان، جمعی از روحانیون و مسئولان محلی برپا شد نیز به خبرنگار ایرنا گفت: در چارچوب نخستین کنگره نکوداشت مرحوم آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی سبزواری در محل مدرسه علمیه اهل بیت(ع) سبزوار پیام آیات عظام لطف الله صافی گلپایگانی، جعفر سبحانی و نیز پیام تصویری آیت الله ناصر مکارم شیرازی قرائت شد.
حجت الاسلام والمسلمین غلامرضا مقیسه افزود: همزمان با برگزاری این نکوداشت کتاب ‘پرتوی از زندگی و اندیشه اسلامی’ تالیف حسین جوانمهر با محتوای مروری بر زندگی و خدمات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و آثار و افکار آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی نیز رونمایی شد.
وی ادامه داد: این عالم زاهد، آگاه و مبارز خستگی ناپذیر در دوران حکومت پهلوی در راه انجام وظیفه شکنجه ها و زندان را تحمل کرد.
آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی خدمات ارزنده ای به فرهنگ، مذهب و دیانت جوانان کرد و همچنین زبان گویای آیت الله کاشانی بود لذا نسل جوان باید از زندگی درس بگیرد.
امام جمعه سبزوار گفت: مرحوم آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی یکی از بزرگترین عناصر انقلابی و فرهنگی در دوران سیاه طاغوت بود که ۱۸۳ مدرسه را تاسیس کرد.
وی مرحوم آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی را از سرمایه های دینی فرهنگی سبزوار و الگویی برای همگان توصیف و بیان کرد: برگزاری مراسم نکوداشت عالمان و شخصیتهای دینی برای زنده نگه داشتن مجاهدتهای علمی آنها و آشنایی جوانان با معارف دینی ضروری است.
حجت السلام مقیسه افزود: این همایش یک روزه با همکاری نماینده مردم خراسان در مجلس خبرگان رهبری، بنیاد بعثت و نهج البلاغه، فرمانداری سبزوار، نمایندگان مجلس، اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، شهرداری، دفتر امام جمعه، حوزه علمیه، دانشگاه حکیم سبزواری، میراث فرهنگی این شهرستان و دفتر تاریخ شفاهی برپا شد.
آیت الله شیخ عباسعلی اسلامی در سال ۱۲۷۵ ه. ش در شهر سبزوار متولد شد. وی پس از فراگیری قرآن، دروس ابتدایی و مقدمات علوم دینی در مشهد سال ۱۳۰۵ ه.ش به عراق عزیمت کرد و سال ۱۳۱۰ ه.ش در عصر اختناق حکومت رضاشاه به ایران بازگشت. تأسیس مدارس تعلیمات اسلامی در تهران و شهرستانها، بنیانگذاری ۸۰ مسجد و حسینیه، راه اندازی مدارس دینی در شهرهای مختلف و دهها کتابخانه بزرگ از مهمترین فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی این عالم مجاهد است.
آیت الله اسلامی سال ۱۳۶۴ در سن ۹۹ سالگی در تهران رحلت کرد و در یکی از حجرات صحن بزرگ حرم حضرت معصومه(س) در قم به خاک سپرده شد.