رونمایی از کتاب شهر در سایۀ اساطیر هم زمان با ابلاغ مأموریت ملّی تاب‌آوری

همایش بین المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی و مطالعات میان رشته ای نثر فارسی، امسال با رونمایی یک کتاب میان رشته ای به کار خود پایان داد.

چهاردهمین همایش بین‌المللی بزرگداشت ابوالفضل بیهقی در تاریخ اول آبان 1403 به میزبانی دانشگاه حکیم سبزواری در سبزوار برگزار شد. این همایش که با هدف تجلیل از ابوالفضل بیهقی، تاریخ‌نگار و نویسنده برجسته ایرانی، برگزار گردید، به بررسی نثر فارسی و مطالعات میان‌رشته‌ای اختصاص داشت. در این رویداد، ۱۲ سخنران از کشورهای مختلف از جمله عراق، افغانستان و پاکستان به ارائه مقالات خود پرداختند.

همچنین، برنامه‌های جانبی مانند رونمایی از کتاب‌ها و برگزاری کارگاه‌های پژوهشی نیز در دستور کار قرار داشت

این همایش بین المللی که با رسمیت یافتن مأموریت تاب آوری فرهنگی هویت محور برای دانشگاه حکیم سبزواری هم زمان شده بود، در اختتامیهٔ خود، با رونمایی از نخستین کتاب میان رشته‌ای کار شده در دانشگاه حکیم سبزواری پیرامون تاب آوری، کار خود را به پایان برد.

 

شهر در سایه اساطیر پژوهش نامه ای است که در تأثــیرِ روایــت‌های اسـطوره‌ای بر تاب‌آوری سکونتگاه‌ها و توسط نشر نگاه معاصر منتشر شده‌است. شهرها پدیده‌هایی برآمده از سنگ نیستند؛ پیش و بیش از هر چیز، شهرها مخلوق ذهن انسان هستند.

شهر در سایه اساطیر، جایی است که افسانه‌ها و تاریخ در هم تنیده‌اند. کتاب شهر در سایۀ اساطیر کاوشـــــی در تأثــیرِ روایــت‌های اسـطوره‌ای بر تاب‌آوری سکونتگاه‌ها که در نشر نگاه معاصر منتشر شده‌است.

شهر در سایه اساطیر یکی از معدود آثاری است که از دریچۀ اساطیر به مسئلۀ تاب‌آوری، به ویژه تاب‌آوری شهرها و سکونتگاه‌ها پرداخته است.

نویسندۀ این اثر، علی صادقی منش، عضو هیأت علمی دانشگاه حکیم سبزواری و عضو شورای سیاست‌گذاری انجمن ایران‌شناسی (شاخۀ خراسان)، از جملۀ پژوهشگرانی است که دورۀ پسادکتری خود را در حوزۀ اسطوره‌شناسی گذرانده و تمرکزی ویژه بر موضوع تاب‌آوری دارد.

امید میرود این پایان، آغازی باشد بر پژوهش‌های دامنه دار دانشگاه حکیم در راه مأموریت تعیین شده از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری.

کتاب شهر در سایهٔ اساطیر(کاوشی در تأثیر روایت های اسطوره ای بر تاب آوری سکونتگاه ها) نوشتهٔ دکتر علی صادقی منش، عضو هیأت علمی دانشگاه حکیم سبزواری است.

 این اثر دکتر علی صادقی منش از ایده پردازان مأموریت تاب آوری فرهنگی هویت محور، در اختتامیه همایش با حضور دکتر محمود جعفری دهقی،(رئیس انجمن ایران شناسی ایران)، دکتر حمیدرضا شعیری (رئیس انجمن نقد ادبی ایران)، دکتر محمدرضا مقدسی (مدیر و مؤسس خانهٔ تاب آوری ایران) و دکتر مهیار علوی مقدم (دبیر علمی همایش) رونمایی شد.

 

دکتر محمود جعفری دهقی، رئیس انجمن ایران‌شناسی ایران، سخن خود پیرامون این کتاب را با این شعر آغاز کرد که «فسانه گشت و کهن شد حدیث اسکندر /سخن نو آر که نو را حلاوتی است دگر». این استاد فرهنگ و زبان‌های باستانی دانشگاه تهران پیرامون عنوان کتاب گفت:

عنوان کتاب، شهر در سایۀ اساطیر (کاوشی در تاثیر روایت های اسطوره ای بر تاب آوری سکونتگاه ها) به قلم شیوای دکتر علی صادقی منش، بیانگر پژوهشی ناب و بدیع در موضوع اسطوره و تأثیر آن بر شهرها و سکونتگاه‌های آدمیان است».

دکتر محمود جعفری دهقی که خود از اسطوره‌شناسان مطرح ایران است، با اشاره به تحقیقات پیشین خود در این حوزه ادامه داد: «من نیز که پیشتر در پژوهشی با عنوان آرمانشهرهای ایرانی نظیر ورِ جمکرد و کاخ‌های ایزد مهر بر فراز کوه‌ها و شهر سیاوشگرد جستجو کرده بودم به واقعیاتی که در این پژوهش مشاهده کردم اذعان نمودم.

دکتر صادقی منش برای این پژوهش آرا و دیدگاه‌های اسطوره شناسان بنام همچون میرچا الیاده و گوستاو یونگ را به دقت کاویده و به معنا بخشی روایت‌های نمادین اساطیری به شهرها و پدیده های جغرافیایی دست یافته است.

مؤلف پس از بررسی هایی ژرف به تاب‌آوری سکونتگاه‌ها و تأثیر اسطوره و روایت بر آن‌ها پرداخته و یکی از لوازم آن را قدسی کردن فضای شهرها و خانمان‌ها دانسته است.

در بخش دیگری دکتر صادقی به نمادشناسی و یکی از مصادیق آن یعنی غارها نظر افکنده و با توجه به نقش غار به عنوان زهدان زمین، غارها را نماد تجدد و نوزایی و نیز پناهگاه آدمی دانسته است.

شاید بهترین شیوه آن باشد که پژوهشگران و اسطوره شناسان و شهرسازان را به خواندن این اثر گرانقدر فراخوانم و دیگران را نیز در التذاذ از این اثر ارجمند سهیم سازم. برای دکتر صادقی عزیز ارزوی بهروزی دارم و در انتظار تألیف دیگر کارهای تازه‌اش خواهم بود».

دکتر محمدرضا مقدسی، مدیر و مؤسس خانۀ تاب‌آوری ایران نیز پیرامون این کتاب گفت: «شهر در سایهٔ اساطیر به بررسی تأثیر روایت‌های اسطوره‌ای بر تاب‌آوری شهرها می‌پردازد.

این پژوهش نشان می‌دهد که شهرهایی با تمدن‌های کهن، بیشتر بر اساس بینش‌های اساطیری و نه صرفاً سازوکارهای اقتصادی یا مدیریتی، تاب‌آوری خود را تقویت کرده‌اند.

این کتاب به پیوند روایت‌های اسطوره‌ای و تاب آوری پرداخته که به دلیل ریشه‌دار بودن اساطیر در ضمیر ناخودآگاه جمعی، همدلی و همبستگی بیشتری میان مردم ایجاد می‌کنند.

در این کتاب به ارتباط عمیقی پرداخته شده که بین شهرسازی و روایتگری اسطوره‌ها وجود دارد؛ ارتباطی که می‌تواند هویت یک شهر را تقویت کند». کتاب ‌شهر در سایهٔ اساطیر از سوی نشر نگاه معاصر و در زیرمجموعۀ کتب فرهنگ معاصر، منتشر شده است.

رونمایی از کتاب شهر در سایۀ اساطیر هم زمان با ابلاغ مأموریت ملّی تاب‌آوری

رونمایی از کتاب شهر در سایۀ اساطیر هم زمان با ابلاغ مأموریت ملّی تاب‌آوری

رونمایی از کتاب شهر در سایۀ اساطیر هم زمان با ابلاغ مأموریت ملّی تاب‌آوری