تعریف و تقویت تاب آوری دیجیتال

تاب آوری دیجیتال توانایی یک سازمان یا فرد برای سازگاری، واکنش و پیشرفت در مواجهه با اختلالات و چالش های دیجیتال است.

تاب آوری دیجیتال به قابلیت اجرایی و عملیات، تقویت دفاع سایبری، خلاقیت و نوآوری و پاسخ سریع به تقاضاهای در حال تحول گفته میشود.

تاب آوری دیجیتال برای سازمان ها و جوامع برای پیشگیری و پاسخگویی به بحران هایی مانند بیماری های همه گیر، بلایای طبیعی و حملات سایبری با استفاده از فناوری های دیجیتال بسیار مهم است.

سازمان ها تاب آوری دیجیتال خود را از طریق ارزیابی جامع قابلیت ها، فرآیندها و فن آوری های نوین خود ارزیابی میکنند.

این ارزیابی معمولا شامل تجزیه و تحلیل بلوغ دیجیتالی سازمان، شناسایی حوزه های خطر و ارزیابی توانایی آن برای انطباق با شرایط متغیر و اختلالات است.

زیرساخت های فناوری، مدیریت داده ها، و امنیت سایبری است از جمله موارد مهمی است که بایستی در ارزیابی و پایش تاب اوری دیجیتال مورد توجه قرار بگیرد.

بلوغ و حاکمیت دیجیتال بر سازمان دقت و سرعت عملیات را بهبود میبخشد و موجب میشود که سازمان چارچوب روشنی برای مدیریت انواع دارایی های خود و پاسخگویی به اختلالات را در اختیار داشته باشد.

توانایی سازمان در استفاده از فناوری ها و فرآیندهای دیجیتال را برای هدایت و دستیابی به نتایج بهتر را بلوغ دیجتیال نامید اند که شامل ارزیابی استراتژی دیجیتال سازمان، استفاده آن از ابزارهای دیجیتال و توانایی آن برای انطباق با شرایط متغیر است

بلوغ دیجیتال و حاکمیت دیجیتال سازمان هم آیند یکدیگر هستند و فی الواقع در هم تنیده اند

موضوع دیگری که در تاب اوری دیجیتال بایستی مد نظر باشد مشارکت های دیجیتالی سازمان، از جمله روابط آن با تامین کنندگان، فروشندگان و سایر ذینفعان را ارزیابی کنید. این به سازمان کمک می کند تا خطرات و فرصت های بالقوه این جنس از همکاری و تعامل راشناسایی کنند.

توسعه فرهنگ دیجیتالی که شامل ارزش ها، رفتارها و نگرش های سازمانی نسبت به فناوری های دیجیتال تعریف می شود کمک میکند علاوه بر تقویت تاب آوری از فرهنگ نوآوری و خلاقیت هم پشتیبانی شود 

با دنبال کردن این مراحل، سازمان ها می توانند ارزیابی جامعی از انعطاف پذیری دیجیتال و شیوه بکارگیری فن آوری های نوین اعمال نمایند و زمینه های بهبود را شناسایی کنند تا بهتر برای اختلالات در چشم انداز دیجیتال آماده شوند و به آن پاسخ دهند.

تحلیل شرایط حال حاضر ، تحلیل عوامل اثر گذار و پیش بینی مخاطرات در سیستم های دیجیتال قلمرو این نوع از تاب آوری بحساب می آید.

در تعریف و تقویت تاب آوری دیجیتال بایستی به موارد شش گانه زیر توجه داشت :

– رهبری و سازماندهی

– عملیات

– مقاومت مالی

– سازگاری نیروی کار

– مشتری مداری

– مدیریت شهرت

بررسی متون و ادبیات موارد مهمی را برای تقویت تاب آوری دیجیتال پیشنهاد میکند :

۱. انجام ارزیابی تاب آوری دیجیتال برای درک توانایی ها و چالش های فعلی

۲. نوسازی سیستم های قدیمی فناوری اطلاعات و مهاجرت به محیط های مبتنی بر ابر

۳. اجرای امنیت صفر اعتماد و سایر رویکردهای مدرن امنیت سایبری

۴. پیش نویس طرحی برای بهبود سریع از اختلالات

۵. پرورش قهرمانان دیجیتال در سراسر سازمان

۶. گره زدن ابتکارات دیجیتال به اهداف و مزایای دنیای واقعی

۷. ترویج شفافیت و ارتباطات باز

۸. حفظ گفتگوی مستمر ریسک با ذینفعان

تاب آوری دیجیتال یک ویژگی سیال ، متاثر از آموزش و یک دارایی شخصی پویا است که به جای اجتناب از طریق تعامل با فرصت ها و چالش های آنلاین مناسب رشد می کند

خاطره اکبری نویسنده کتاب راه سلامتی در خاتمه آورده است تاب آوری دیجیتال برای سازمان ها و جوامع برای پیشگیری و پاسخگویی به بحران هایی مانند بیماری های همه گیر، بلایای طبیعی و حملات سایبری با استفاده از فناوری های دیجیتال بسیار مهم است ایجاد تاب آوری دیجیتال نیازمند تلاش مشترک رهبران و مدیرانارشد سازمانی ؛ سیاست گذاران ، صنعتگران و کارمندان است.