رابطه تاب آوری و سخت کوشی با موفقیت ورزشی و سلامت روانی در ورزشکاران
هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه تاب آوری و سخت کوشی با موفقیت ورزشی, بهزیستی روان شناختی و درماندگی روان شناختی بود.
یکصد و سی و نه ورزشکار داوطلب (۹۶ پسر, ۴۳ دختر) از دانشجویان رشته های مختلف ورزشی دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران و ورزشکاران باشگاه های سایپا, قزوین, صنام, پیکان, پاس, پیروزی, ایران خودرو, آرارات و رازی در این پژوهش شرکت کردند.
از ورزشکاران خواسته شد مقیاس تاب آوری کانر- دیویدسون (CD-RISC), مقیاس سخت کوشی (HS) و مقیاس سلامت روانی (MHI) را تکمیل کنند. به منظور سنجش موفقیت ورزشی آزمودنی ها, «مقیاس موفقیت ورزشی» (SAS) در اختیار مربیان ورزشکاران قرار گرفت و ضمن تشریح اهداف پژوهش, از آنها خواسته شد پرسشنامه را تکمیل کنند.
نتایج پژوهش نشان داد که تاب آوری و سخت کوشی با موفقیت ورزشی و بهزیستی روان شناختی همبستگی مثبت معنادار و با درماندگی روان شناختی همبستگی منفی معنادار دارند.
بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که سازه های تاب آوری و سخت کوش می توانند تغییرات مربوط به موفقیت ورزشی و سلامت روانی را در ورزشکاران پیش بینی کنند. نتایج و پیامدهای پژوهش در این مقاله تشریح و تبیین می شوند.

مطالعات نشان دادهاند که بین تابآوری و سختکوشی رابطه نزدیکی وجود دارد و این دو مفهوم میتوانند به طور قابل توجهی بر سلامت روان و موفقیت افراد در زمینههای مختلف زندگی تأثیر بگذارند.
تاب آوری به عنوان یک منبع ذهنی از قدرت تعریف می شود که به افراد کمک می کند تا با استرس و سختی ها کنار بیایند.
سختکوشی نیز به عنوان مجموعهای از ویژگیهای شخصیتی تعریف میشود که شامل تعهد، کنترل و چالش است.
افراد سختکوش دارای حس قوی تعهد به اهداف خود هستند، احساس کنترل بر زندگی خود دارند و چالشها را به عنوان فرصتی برای رشد میبینند.
پژوهشها نشان دادهاند که بین مولفههای تابآوری و سختکوشی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
به طور کلی، تابآوری و سختکوشی با سلامت روانی، موفقیت ورزشی و کیفیت زندگی ارتباط دارند. تقویت این دو ویژگی میتواند به افراد کمک کند تا در مواجهه با مشکلات زندگی، عملکرد بهتری داشته باشند و به اهداف خود دست یابند.