نمایش معناکاوانه فیلم هامون


 
 
در تاریخ 96.10.4 از ساعت 15/30 الی 18/30 در تالار اسرار دانشکده الهيات مراسمی تحت عنوان نقد و برسی فیلم هامون از سوی انجمن علمی فلسفه و با همکاری کانون فیلم و عکس دانشگاه برگزار گردید.
تحلیلگر ویژه این برنامه آقای حمید رضا نیتی،  از تحلیلگران سینما و چهره های مطبوعاتی در عرصه نقد فیلم و هنر بودند که از زنجان به صورت آنلاین به ارائه ی نظرات می پرداختند.
از جمله افراد حاضر در این برنامه:
_آقای دکتر علوی، رئیس دانشکده الهیات
_آقای دکتر صیانتی، معاونت فرهنگی دانشگاه
_آقای دکتر باقری سبزواری
_آقای دکتر رحیمی
_آقای دکتر حسینی
_آقای دکتر برادران
و جمعی دیگر از سایر اساتید و دانشجویان بودند.
در قسمت اول این برنامه دانشجوی مقطع کارشناسی فلسفه و حکمت اسلامی، آقای مهرداد براتی، به شرح و معرفی فیلم، نویسنده و کارگردان (داریوش مهرجویی) پراختند.
در ادامه نوبت به پخش فیلم هامون رسید.
هامون فیلمی است که در سال 1367 به کارگردانی داریوش مهرجویی ساخته شده است. از جمله بازيگران سرشناس هامون می توان به شادروان شکیبایی, بیتا فرهی, عزت الله انتظامی و فتحعلی اویسی اشاره کرد. هامون در هشتمین دوره جشنواره فجر تهران با کسب پنج سیمرغ بلورین به همراه جایزه هئیت داوران ستاره بی رقیب سینمای ایران در آن سال بود.
در قسمت پایانی، که بخش نقد و برسی فیلم بود ابتدا افراد حاضر به تحلیل و نقد هامون پرداختند,
نقد و تحلیل ها به دو قسمت تقسیم می شد؛ برخی هامون را فیلمی می خواندند که پیام های بسیاری دارد، اما یک پیام اصلی و استوار ندارد. عدهای دیگر، بر این باور بودند که این فیلم پیام اجتماعی و فلسفی مناسب و قابل حسی دارد.  برخی به بررسی و پیدا کردن منبع و ریشه و انگیزه نویسندهٔ این داستان می پرداختند.
بعد از این نقد و بررسی ها، نوبت به نقد و بررسی تحلیلگر ویژه برنامه آقای حمید رضا نیتی رسید.
آقای نیتی براین باور بودند که مهرجویی با نام فیلم کل حرف خود را می زند و هدف و محتوای فیلم خود را مشخص و به مخاطب ارائه میدهد. هامون یعنی بیابان، یعنی وضعیتی که انسان درون آن گم  می شود و حراس آور است.  هامون استعاره از انسانی که در برهوت گم شده است.
بنظر آقای نیتی داستان هامون خودگویی زندگی و بیوگرافی خود آقای مهرجویی است.
ایشان در کل این فیلم را فیلمی اجتماعی اطلاق کردند تا فیلمی فلسفی و نیز به کیفت فنی خوب هامون اشاره کردند.
ایشان همچنین به بازی حرفه ای و ماندگار شادروان خسرو شکیبایی هنرمند بزرگ ایران در عرصه سینما اشاره داشتند، موضوعی که مورد تایید و توجه همه حاضران بود. نکته جالب دیگر در این باب، زنده بودن و جذابیت فنی و محتوایی هامون بود که اینک پس از سه دهه همچنان می تواند مخاطبان جوان را در دانشگاه ها به خود جذب کند.